בחלק הקודם דיברנו על התפוררות הקולקטיביזם התרבותי בעניין האינטרסים החברתיים ובעניין המערכת המשפחתית. בחלק זה נדון בקשרים החברתיים הנובעים מאינטרס, בהתנהלות בני האדם ללא קשר אישי וללא אינטרס ובמעברי המגורים של האזרחים ממקום למקום.
קשר חברתי הנובע מאינטרס. התלמיד, החייל והסטודנט זקוקים למשענת חברתית מוצקה כדי לשרוד במסגרות השונות. כסטודנט פגשתי עמיתים שישבו במקרה לצדי, וכך קרה שגם כתבנו יחד את העבודות הסמינריונית. הקשר האישי התהדק, אך כאשר הושגה המטרה המשותפת, ניתק הקשר בינינו. בתקופה זו הייתי בקשר אישי עם חברים רבים, אולם כאשר סיימתי את לימודיי באוניברסיטה, פנה כל אחד לדרכו.
ללא קשר אישי וללא אינטרס. כמה פעמים היו רבים מאיתנו עדים למחלוקת שפרצה בין שכנים בבניין מגורים שכמעט הביאה להחלפת מהלומות ביניהם? כמה פעמים היינו עדים לתלונה של דייר המתגורר מתחת לדייר רועש, או לתלונה מפיו של שכן ותיק על דייר אחר שלא שילם את חובו לוועד בית?
דומני שדמי ועד הבית ועלות השיפוצים בבניין יצרו את עיקר המחלוקת בין השכנים. דייר ששילם את דמי הוועד מתעניין לדעת אם יתר הדיירים עשו כן, ונציג ועד הבית המחזיק יומן מפורט שמציין מי שילם דמי ועד, מוכיח למי שמסרבים לשלם כי כולם הסדירו את חובם, ולכן אין כל סיבה שלא יעמדו בתשלום. לעתים נתקל נציג הוועד בביקורת מצדם על תחזוקת הבניין ועל עלותו החודשית, והעוינות בין הצדדים מחריפה.
כיום הדיירים הוותיקים הפסיקו לעקוב אחר תחלופת הדיירים בבניין, והם אינם יודעים אם האדם החולף על פניהם בחדר המדרגות הוא דייר קבע או עובר אורח. השכנים החדשים אינם מעוניינים לפתח קשרים חברתיים עם השכנים הוותיקים, ואף אומרים: "אנו לא נטריד אותם, והם שלא יטרידו אותנו." אלו שכנים היוצאים בבוקר לעבודתם ובשובם עולים במהירות לביתם, ואפילו ברכת "שלום" בחדר המדרגות אינה יוצאת מפיהם.
ממקום למקום. הקדמה הטכנולוגית ואפשרויות התעבורה הקלו על האדם את ההחלטה לעזוב את ביתו לארץ גזרה אחרת, או אל אזור המרוחק ממקום מושבו, והוא חושב שבמקום אחר תבוא לו הישועה. בכל מקום שבו נגור, תמיד נרצה לעבור למקום אחר, ולכן לאדם יש דחף בלתי נשלט למצוא סיבות לעשות כן,6 דחף המשפיע לרעה על הקשר החברתי שלו. אדם שהחליט לעזוב את ביתו ואת חבריו, חושב כי לא יתראה עמם כלל עקב המרחק הגאוגרפי בין מקומות מגוריהם, ועל כן יש לו לגיטימציה לנתק את קשריו עמם. בסביבתו החדשה מנסה האדם להתרגל לחייו החדשים, ומפתח קשרים חלופיים עם עמיתיו לעבודה. כשהאדם אינו זוכה לתמיכה חברתית במקום מגוריו החדש, הוא חוזר אל חיק משפחתו לקבלת תמיכה שכזו, אך אינו מחדש את הקשר עם חבריו, כיוון שרובם כבר עזבו את מקום מגוריהם הקודם.
גם טקסט זה עבר עריכה לשונית.
ניר שגב - עורך לשוני וסופר צללים